דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תופעות גיל המעבר ברפואה סינית 

מאת    [ 04/09/2009 ]

מילים במאמר: 899   [ נצפה 2806 פעמים ]

אבל קודם כל, בואו נסביר מדוע זה קורה. העיקרון הבסיסי ביותר בפילוסופיה עליה עומדת הרפואה הסינית, הוא עקרון היין והיאנג (Yin & Yang) . כולנו מכירים את אותו סמל עגול שמחולק לשחור ולבן. במרכז העיגול השחור נח לו עיגול לבן קטן, ולהיפך, במרכז העיגול הלבן יש עיגול שחור קטן. היין, מקושר לצבע השחור ואילו היאנג, לצבע הלבן. 


מה בא לומר הסמל הזה? הסמל אומר שאין דבר שהוא יין מוחלט או יאנג מוחלט. בשיא היין, טמון הזרע ליאנג ובשיאו של היאנג, מטבע הדברים, תהיה נביטת היין. אין ולא יכול להיות איזון מוחלט בין יין ליאנג, מעצם המתח שבין השניים, מאותה דינאמיקה בלתי פוסקת, נובעת אנרגיית החיים הידועה גם בשמה הסיני צ'י / Qi. ללא צ'י אין לנו חיים, ולולא אותה זרימה או מערכת יחסים דואלית שבין היין והיאנג לא היה לנו צ'י. לכן, היחסים בין אותו משולש (יין-יאנג-צ'י) הם המאפשרים חיים לכל בעל חיים או צמח שעל גבי היקום.


אבל מה זה בכלל יין ויאנג, מה הם מייצגים? היין מייצג את הפן הנשי, ארצי, כבד, קור, חשוך, מסה של חומר, נמוך, שעות הלילה. ואילו היאנג מייצג את הפן הגברי, שמימי, רוחני, חום, אור, אנרגיה, גובה ושעות היום. בכל אחד ואחת מאיתנו מתקיימים כמובן שני הכוחות, גם היין וגם היאנג. גברים נתפסים בפילוסופיה הסינית כיותר יאנגים מנשים ואילו אנו הנשים, יותר ייניות. זה רק אומר שבנשים יש מעט יותר יין מאשר יאנג ובגברים מעט יותר יאנג מיין.


באופן פיזיולוגי וטבעי, עם השנים, יורדת מסת היין בגופנו. כפי שהזכרנו קודם, יין קשור יותר לחומר ולכן מבחינת חומרים בגוף יש פגיעה יותר בדם, עצמות, שיניים ואיברים פנימיים, שהם יותר יינים מטבעם. ואכן, אם נתבונן באנשים המזדקנים אנו רואים חולשה של השיניים, דלדול סידן בעצם (אוסטיאופורוזיס), עור יבש יותר (אין הזנה של דם לעור),עצירות ו/או יציאות יבשות וקשות (עקב ירידה בנוזלי הגוף = יין). אבל כל הסימפטומים שהזכרנו עד כה, מלבד הנטייה לעצירות, לא מסבירים מדוע יש גלי חום, זיעה ועצבנות. בכדי להבין את זה, צריך להבין עקרון מאוד פשוט. אם יש פחות יין בגוף, לכאורה, יש יותר יאנג. זהו מצב של עודף מדומה, אבל הוא עדיין מייצר סימפטומים. ואם אמרנו קודם שיאנג קשור יותר לחום, לגובה, ולאנרגיה גברית יותר הרי שאפשר להבין מדוע מגיעים גלי חום, זיעה ועצבנות. הסיבה שזה מגיע בצורה של גלים, התקפים, ולא מצב קבוע היא שכאמור, מדובר במצב שהוא עודף מדומה. אין לנו באמת חום בגוף (יש מצבים של חום עודף אמיתי ואז הסימפטומים יהיו קבועים וחמורים יותר).


סימפטומים של חסר יאנג


השתנה מרובה, תחושות קור, כאבי גב תחתון שמוטבים בחימום ומגע, בצקות, שלשולים, חיוורון, עיגולים שחורים תחת העיניים, רתיעה מקור, נטייה להתקררויות חוזרות, עייפות עד כדי תשישות, מצב רוח ירוד עד כדי דיכאון.


סימפטומים של חסר צ'י (דומה לחסר יאנג אבל פחות חמור)


יציאות רכות, נפיחות ומלאות של הבטן, חוסר תיאבון, גאזים ללא ריח, עייפות בעיקר בשעות הבוקר, חיוורון, חולשת שרירים, נטייה להשמנה, כמיהה למתוק, קשיי זיכרון וריכוז.


סימפטומים של חסר יין


גלי חום, תחושות חום בכפות הידיים והרגליים, הזעה - בעיקר בשעות הערב, קושי להירדם, עצבנות, ירידה בצפיפות העצם, חולשה של השיניים, רעב פתאומי בשעות הלילה, סומק בפנים, חוסר שקט.


הטיפול ברפואה סינית


הטיפול החשוב ביותר הוא טיפול מונע, טיפול תזונתי. יש מזונות שמחזקים את היין וכאלה המחזקים את היאנג. מן הסתם, מזונות שמחזקים את היין יהיו "כבדים" יותר, שומניים יותר. לדוגמא, טחינה או שומשום, אבוקדו, בשר (בעיקר אדום), אגוזים וזרעים. מזונות שמחזקים את היאנג הם מזונות יותר מחממים כמו מרקים, תבלינים מעט חריפים או ארומטיים כמו שורש זנגוויל, קינמון וכולי. מזונות שמחזקים את הצ'י (האנרגיה) הם שורשים כמו שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, דלעת, בטטה, אורז, בורגול ועוד.


המלצות תזונה הן השלב הראשון, במקביל אפשר לחזק על ידי דיקור ו/או צמחי מרפא.


לאדם הסובל מחסר צ'י, למשל, אמליץ על תזונה המחזקת אנרגיה כמו אורז מלא, ירקות מבושלים עם העדפה לירקות כתומים כמו בטטה, גזר ודלעת. להימנע ממוצרי חלב שמקררים את הקיבה ומגבירים את חסר הצ'י. רצוי לקלות או להקפיץ את המזון כיוון שדרך בישול זו מעודדת את המזונות לחזק את האנרגיה של הטחול וכל מערכת העיכול. מעט תבלינים ארומטיים שיחממו ויניעו את הצ'י גם יעזרו לטיפוסי חסר הצ'י והיאנג, אך עלולים להזיק לחסרי היין.


כמובן שלכל אדם מותאמת תזונה ספציפית אליו, וכל הדוגמאות כאן לא באות במקום ייעוץ תזונתי שלם אצל מטפל המתמחה ברפואה סינית. זה היופי שבתזונה הסינית. אנו לא אומרים על מזון מסויים שהוא טוב או רע באופן גורף לכולם. בהתאם לפתולוגיה, מתאימים את המזון. בשר אדום למשל, אומנם לא טוב לחסרי היין וטיפוסי החום כיוון שהוא מחמם מטבעו, אבל לאנשים חסר היאנג הוא יכול להרים מעט את האנרגיה. לכל מזון יש את האנרגיה שלו וגם לכל אחד מאיתנו - צריך רק להתאים ולמצוא את החיבור הנכון שבין המזון לאדם.


שנהיה בריאים!


 מירב מזרחי, מטפלת ברפואה סינית מסורתית


Dip. Ac. CH


miz.merav@gmail.com

מירב מזרחי מטפלת ברפואה סינית. מטפלת בקשיי פוריות בנשים וגברים. מתמחה בדיקור לילדים ותינוקות.

www.mizchina.co.il
054-2042086



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב